Makkelijk Lezen Plein

.

Het Makkelijk Lezen Plein of Punt (MLP) is een aantrekkelijk ingerichte plek in de bibliotheek met boeken en andere materialen die speciaal geselecteerd zijn voor kinderen met een leesbeperking. Op een MLP staan de boeken frontaal. Dit wil zeggen dat de boeken met de omslag naar voren worden gepresenteerd. Hierdoor is de voorkant van het boek, met titel en afbeelding, duidelijk zichtbaar. Op basis daarvan kunnen kinderen sneller en beter een keuze maken. De boeken die er staan zijn leuk, aantrekkelijk en geschreven op een lager technisch leesniveau. Het is de bedoeling dat kinderen lezen leuker gaan vinden en meer gaan lezen.

Waarom het MLP?

Het doel van het MLP is om kinderen die specifieke belemmeringen ondervinden bij het lezen in staat te stellen kennis te nemen van boeken. De bibliotheek is er voor iedereen; niet alleen voor mensen die het leuk vinden om te lezen.

Voor wie?

Het MLP is bedoeld voor kinderen met dyslexie, autisme, een concentratiestoornis, een visuele of verstandelijke beperking en voor kinderen voor wie Nederlands de tweede taal is. Maar het MLP is er ook voor ouders en leerkrachten die met deze kinderen te maken hebben.

Collectie van het MLP

Het MLP heeft boeken die kinderen aan het lezen brengen. Er staan bijvoorbeeld veel leesboeken uit een serie. Als een kind zo'n boek leuk vindt, zal het ook de andere boeken uit de serie willen lezen. Daarnaast heeft het MLP verschillende materialen om informatie te geven voor bijvoorbeeld een werkstuk of spreekbeurt.

Soorten materialen

  • Spannende, leuke leesboeken
  • Makkelijk te lezen informatieve boeken
  • Informatieve dvd’s en cd-roms
  • Verfilmde boeken op dvd
  • Combinatie-meeleesboeken (boek met cd)
  • Luisterboeken
  • Daisyroms


Voor ouders en leerkrachten heeft het MLP

  • Folders met informatie over het Makkelijk Lezen Plein

De medewerker van de bibliotheek helpt u natuurlijk graag als u op zoek bent naar iets specifieks of naar meer informatie.

Leuke website

Het Makkelijk Lezen Plein heeft ook een leuke website met informatie over makkelijk lezen. De website heeft informatie voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten. Het adres van de website is: http://www.makkelijklezenplein.nl/

Makkelijk Lezen

 

 

 

Lezen met je oren

Lezen is leuk. Maar als je dyslectisch bent of moeite hebt met zien, is het ook best moeilijk. Passend lezen in de Bibliotheek helpt! Met gratis gesproken boeken, via streaming. Ontdek snel de mooiste, gekste en spannendste verhalen.

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan kun je gratis inschrijven bij de Dienst Passend Lezen en gesproken boeken via internet lezen.